kulturmaratonhalmstad.se

Kultur på stan

Per Thornberg

Tre fiss i Nissan

Picassoparken

Tre fiss i Nissan

TRE FISS I NISSAN

Jag har valt att tolka det offentliga konstverket Laxen går upp av Halmstadkonstnären Walter Bengtsson (1927-1998). Det finns flera anledningar till detta. Jag har vuxit upp med Walter Bengtssons konst som alltid funnits i föräldrahemmet, i mitt eget hem och i flera offentliga sammanhang. Laxen går upp har (liksom många andra offentliga verk) varit omdiskuterad, men är numera ett viktigt och centralt verk i Halmstad, placerat i Picassoparken vid Slottsbron intill Nissan. En annan beröringspunkt är att skulpturen från 1958 i koppar skapar en samhörighet med min Selmer tenorsaxofon från 1956, både åldersmässigt och i materialkänsla där båda har patina. Skulpturen kallas i folkmun Tre piss i Nissan vilket jag gör en parafras på i min komposition med titeln Tre fiss i Nissan…

Musiken är skriven för tenorsaxofon, bas, keyboard och trummor. Stycket inleds med ensam saxofon som improviserar fritt över tre noterade toner (F#). Basostinatot, trummornas rytmiska nerv och saxofonslingorna blandas med det intensiva trafikbruset på Slottsbron, rörelse i parken och speglingar i vattnet.

Min förhoppning är att det uppstår en interaktion mellan konstverket och musiken. Betraktaren blir medskapande där inlevelsen vidgar verket. Öppna sinnena, upplev och ta emot!

Föreningen Dramalogerna
med stöd av
Halmstads kommun.
© 2020 kulturmaratonhalmstad.se